IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси продължават ралито си от началото на годината

Инвеститорите ще следят с интерес Световния икономически форум в Давос, който се провежда тази седмица

19:42 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха търговията в първия ден от седмицата на зелено, след като инвеститорите оцениха очакванията за инфлацията и растежа от най-новите икономически данни, но следиха и началото на сезона на отчетите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,5% повишение. Финансовият сектор и този за търговия на дребно напреднаха с по 1,3%, а медийният – с 1,2%.

Европейски борси, 16 януари 2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 16 януари 2023 г. Таблица: CNBC

С това ръстът на индекса от началото на годината достигна 6%. Настроенията в Европа отчасти са подкрепени от спада на цените на енергията на едро и повторното отваряне на китайската икономика.

Във фокуса на европейските пазари тази седмица попада Световният икономически форум, който се провежда в Швейцария. Държавни и бизнес лидери ще се срещнат с учени и иноватори в Давос. Ключовите теми, които всички те ще обсъждат, са войната в Украйна, икономическата нестабилност и изменението на климата, наред с други.

Тазгодишният форум се провежда на фона на криза с разходите за издръжка за мнозина, а някои лидери не присъстват на годишната среща именно заради продължаващите кризи в страните им. Германският канцлер Олаф Шолц е единственият лидер на държава от Г-7, който ще бъде на събитието тази година.

Британският FTSE се насочи към четвърта поредна сесия на зелено, като нарасна с 0,2% малко преди приключването на деня. Индексът достигна 7860 пункта и продължава да се движи към историческия си връх от 7903 пункта, достигнат през 2018 г.

Въпреки че FTSE беше критикуван за привличането на недостатъчно иновативни компании, миналата година той беше подкрепен от бума на енергийните акции. Инвеститорите също така изглеждаха привлечени от ниските оценки, предлагани в Лондон, в които видяха потенциал за придобиване на акции, свързани си изплащането на дивиденти. Това се случи въпреки многократните предупреждения за рецесия, които натежаха на настроенията в Обединеното кралство.

Цената на акциите на Temenos нарасна с повече от 7% до средата на следобеда и поведе Stoxx 600, след като швейцарската софтуерна компания обяви, че главният ѝ изпълнителен директор Мак Чуард ще се оттегли от поста. На дъното на европейския индекс на сините чипове остана германската компания Hellofresh, чиито книжа се разделиха с 6% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още